prosfores_1.png

 

topsa

 

agorabonuslogosmall

 

ΑΡΧΙΚΗ
Ο ΣYΛΛΟΓΟΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναζήτηση

 

esth_blog

 

find-us-on-facebook

Ε.Σ.Θ.
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2015 19:38

Με αποκλειστικό θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, συγκλήθηκε, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Σύσκεψη επιχειρηματικών φορέων της πόλης μας.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ.Μ.Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Π.Παπαδόπουλος, ο Γεν.Γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ.Κ.Χαντζαρίδης, ο κ. Χρ. Γεωργίου εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ε., ο κ. Δ.Ραίδης εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ε. και ο κ. Ι.Μανδρίνος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν, επίσης, ο κ.Ευστ.Αβραμίδης Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, καθώς και ο κ.Π.Μπίλιας Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει τους συμμετέχοντες φορείς. ως ο πλέον ειδικός, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις συνέπειές τους στις εργασίες κατασκευής του Μετρό.  

Το Μετρό: ένα έργο, που είχε μπει στην αφετηρία ως αναπτυξιακή υπόσχεση για την πόλη, έχει μετατραπεί πλέον σε πηγή καθημερινών προβλημάτων, τα οποία δεν δείχνουν να τελειώνουν, παρότι έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελική απόφαση κατασκευής του και εννέα από την έναρξη των εργασιών.

Η τελευταία εξέλιξη στις εργασίες κατασκευής του Μετρό, η οποία αφορά σε πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ακυρώνοντας προηγούμενη απόφασή, που προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό, απαγορεύει, πλέον, την απόσπαση, με αποτέλεσμα αφενός   να μην υπάρχει βιώσιμη οικονομικά και τεχνικά λύση κατασκευής του  σταθμού και αφετέρου να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της διακοπής του έργου.

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης ρητά επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο. Ούτε η πόλη αντέχει την καθυστέρηση από ενδεχόμενη επαναδημοπράτηση ούτε η χώρα το κόστος σε χρήμα.

Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει στον σταθμό Βενιζέλου με τις αρχαιότητες. Λύσεις υπάρχουν και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Επιθυμία όλων αποτελεί η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαιολογικά ευρήματα της οδού Βενιζέλου. Ωστόσο, ο σταθμός Βενιζέλου δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί, όπως θα συμβεί αν ισχύσει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων insitu(αντί της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησής τους, που έχει τεκμηριωθεί ως ιδανική λύση).

Απαιτείται, τέλος, η άμεση σύνταξη νέου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για το έργο, το οποίο στο εξής θα τηρείται κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αποφασίσθηκε να υποβληθεί κοινό Υπόμνημα επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με το οποίο να ΖΗΤΕΙΤΑΙ

- Από την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο να προχωρήσει επιτέλους απρόσκοπτα.

- Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποστηρίξει το έργο και να βοηθήσει, ως οφείλει, την άμεση συνέχισή του.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης, η επιχειρηματική της κοινότητα, η επιστημονική της κοινότητα, η Θεσσαλονίκη Απαιτεί το σεβασμό όλων απέναντι στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος: ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.»

 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Παρασκευή, 04 Σεπτέμβριος 2015 13:41

ΑΥΤΆ ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2015

Το ελληνικό εμπόριο, εδώ και χρόνια, βιώνει μια πρωτόγνωρη ύφεση με διαρκώς αυξανόμενα λουκέτα, πτωχεύσεις και δραματικές μειώσεις στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Τα προβλήματα πολλά και δυστυχώς, απ’ότι διαφαίνεται, μέχρις στιγμής, αξεπέραστα.

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σήμερα, φαντάζει, το λιγότερο, ως «ουτοπία» .

Το capitalcontrol, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μας και κατ’επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τα δυσβάστακτα φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η ανασφάλεια που βιώνουμε όλοι μας, έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα και κατ’επέκταση στο ελληνικό εμπόριο, έναν κλάδο που ανέκαθεν αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς.

Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων. Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού μεταξύ του συνόλου των 34 οικονομιών-μελών του ΟΟΣΑ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά έχαναν και χάνουν ετησίως κατά μέσο όρο το 8% του εισοδήματος, ενώ το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα στο 27%.

Και, ως οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας, η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, της ευημερίας των Ελλήνων, στηρίζεται στην Ιδιωτική Οικονομία. Σ’αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Πολιτεία υποχρεούται να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, που θα προσεγγίσει επενδύσεις. Διότι, οι επενδύσεις είναι εφικτές μόνο σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον. Και χωρίς επενδύσεις, οι άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, οι νέοι δεν πρόκειται να μείνουν στη χώρα, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και το κράτος, χάνοντας συνεχώς έσοδα, μπορεί να θα βρεθεί σε αδυναμία να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων.

Και, καλώς ή κακώς, η ανάπτυξη δεν εκβιάζεται, ούτε έρχεται με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι δε ανέφικτη, όταν προτείνονται περισσότερες και μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας είναι μη ανταγωνιστικό και η πρόσβαση στις αγορές αδύνατη με την επιβολή μέτρων όπως τα capitalcontrols τα οποία έριξαν σε «κώμα» την ελληνική οικονομία.

΄Εστω και την ύστατη στιγμή, για να επιβιώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, για να επιβιώσει η Αγορά, για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, η Πολιτεία θα πρέπει να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα. Να αποσύρει άμεσα τα την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, η οποία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε καταστροφικά. Οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη αρθεί, παρά το ότι έχει υπάρξει μια χαλαρότητα σε σχέση με τις αρχικές ρυθμίσεις. Διότι από την πρώτη στιγμή η Αγορά είχε επισημάνει ότι αν τα capital controls δημιουργούν ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν ρευστότητα 60 ευρώ την ημέρα, στις επιχειρήσεις δημιουργούν δεκάδες προβλήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις μη αναστρέψιμα.

Η Πολιτεία θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στη βελτίωση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση, στις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και στην αποφυγή αντιπαραγωγικών πρακτικών που πληγώνουν τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και εν τέλει την οικονομία.

Οι Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, ζητούν:

 • Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα συνδράμει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία και θα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
 • ΄Αμεση επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, άρση των capitalcontrols και πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, η φορολογική επιβάρυνση και η μείωση της ζήτησης έχουν προκαλέσει πραγματική ασφυξία στην αγορά.
 • Ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν, με ενεργοποίηση ουσιαστικών προγραμμάτων και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
 • Νομοθετικά μέτρα για προστασία δανειοληπτών όχι μόνον νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων
 • Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο.
 • Προσωρινή προστασία των εμπορικών μισθώσεων. Το μίσθωμα αποτελεί βασικό στοιχείο του λειτουργικού κόστους της εμπορικής επιχείρησης και είναι πλέον δυσβάσταχτο.
 • Προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του αστικού υπαίθριου και μη παρεμπορίου, το οποίο στερεί πόρους από το κράτος και έσοδα από τους νόμιμους επιχειρηματίες.
 • Παροχή διαρκούς δυνατότητας ενός αντιμετωπίσιμου τρόπου διακανονισμού (πάγωμα παλαιών οφειλών που δημιουργούνται εντός της κρίσης από το 2009 έως σήμερα) στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
 • Ένταξη όλων των κλάδων του Εμπορίου σε αναπτυξιακά προγράμματα
 • Δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Αγοράς και του ελληνικού εμπορίου, όπως, η υλοποίηση του θεσμού του OPENSTREETMALL (ανοιχτό εμπορικό κέντρο) το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής και τουριστικής καταναλωτικής κίνησης και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνέργειες μέσα από τη συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Τέλος, η Αγορά της Θεσσαλονίκης, πέραν των λοιπών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έχει βιώσει και έχει υποστεί, ανεπανόρθωτα, τις τραγικές συνέπειες των, επί τόσα χρόνια, εργασιών κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και εν τέλει της τελμάτωσης του έργου και του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Ενα έργο που αποτέλεσε στοιχείο θριαμβολογίας για τους, κατά καιρούς, κυβερνώντες και εμπλεκόμενους στην κατασκευή του, βρίσκεται τώρα στα όρια της κατάρρευσης και εάν δεν ληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες είναι αναπόφευκτη η διακοπή του.

Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, η επιχειρηματική της κοινότητα, η Θεσσαλονίκη απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως από την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Απαιτούμε το σεβασμό όλων απέναντι στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος: ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ 2 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2015 10:44

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

6 & 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Με βάση την ΓΑΝ ΜΕΘ οικ.1897/24-10-2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, προαιρετικά, τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αρκεί να πληρούν τις εξής ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

α. να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,

β. να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise)

γ. να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops−in−a−shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ("outlet"), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ:

Τις Κυριακές 6 και 13 Σεπτεμβρίου 2015 ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

να λειτουργήσουν (προαιρετικά):

ΜΟΝΟ τα εμπορικά καταστήματα του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ. (6 & 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015)

11:00 – 18:00

 
ΔΕΘ - Η ΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2015 10:42

80η ΔΕΘ

Από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015

Το παιχνίδι…. Συνεχίζεται…και στις τιμές!!!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη η 80η ΔΕΘ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πιστεύει ακράδαντα ότι η Δ.Ε.Θ. είναι ένας θεσμός που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, όντας ταυτόσημη με την ιστορία της, αλλά και με τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου. Η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία της ΔΕΘ-HELEXPO και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή έχουν απόλυτη ανάγκη την παρουσία γεγονότων που θα τονώσουν την οικονομική ζωή της.

Στα πλαίσια, λοιπόν, των παραπάνω, και με στόχο την αναγέννηση του θεσμού της ΔΕΘ, αλλά και της Θεσσαλονίκης γενικότερα, την εβδομάδα της ΔΕΘ δίνουμε «πνοή και ζωντάνια» στην πόλη μας και κατ’επέκταση στην αγορά της.

σε συνεργασία με την ΔΕΘ - HELEXPO A.E.

 1. Εξαγγέλλουμε ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ για να προσελκύσουμε τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης στα καταστήματά μας

 

 1. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει με δικό του stand στη Δ.Ε.Θ., (περίπτερο 16) διοργανώνοντας ΄Εκθεση Φωτογραφίας με θέμα “ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Ας κάνουμε, όλοι μαζί, τις ημέρες λειτουργίας της ΔΕΘ, «Μέρες Γιορτής» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης (το χρειαζόμαστε, άλλωστε, τόσο πολύ όλοι μας).

Από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

ΔιασκεδάΖω στην ωραιότερη πόλη

ΨωνίΖω τα καλύτερα στις καλύτερες τιμές

ΑλλάΖω διάθεση

Το παιχνίδι…. Συνεχίζεται…και στις τιμές!!!

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ

                                                                         ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ          6/9/2015         (1η Κυριακή της ΔΕΘ)                        11:00 – 18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ          13/9/2015       (2η Κυριακή της ΔΕΘ)                        11:00 – 18:00

 
ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Πέμπτη, 20 Αύγουστος 2015 10:29

«ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Στο πλαίσιο του Νόμου για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης (Ν.4320/2015), το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα υλοποίησε το σχεδιασμό, την έκδοση και την χορήγηση στους δικαιούχους, της Κάρτας Αλληλεγγύης.

Η Κάρτα Αλληλεγγύης απευθύνεται σε περίπου 150.000 δικαιούχους του επιδόματος σίτισης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι δικαιούχοι του προγράμματος αποκτούν ένα σύγχρονο και ασφαλές μέσο διενέργειας αγορών από καταστήματα ειδών τροφίμων.

Η Κάρτα Αλληλεγγύης είναι ονομαστική, με λειτουργικότητα προπληρωμένης κάρτας και υποστηρίζει μόνο συναλλαγές άμεσης χρέωσης, χωρίς συνδρομές ή άλλες επιβαρύνσεις για τον κάτοχο. Οι πιστώσεις στους δικαιούχους θα εκτελούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε μηνιαία βάση.

Για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τερματική συσκευή αποδοχής καρτών POS εξασφαλίστηκε η δυνατότητα να την αποκτήσουν, με προνομιακούς όρους, για να συμμετάσχουν στο δίκτυο επιχειρήσεων που αποδέχεται την Κάρτα Αλληλεγγύης, έχοντας ταυτόχρονα τα οφέλη ενός σύγχρονου και διαρκώς εξελισσόμενου ηλεκτρονικού δικτύου συστήματος συναλλαγών. Για λεπτομέρειες αναφορικά με την απόκτηση συσκευής POS με προνομιακούς όρους, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εθνική Τράπεζα (τηλ. 210.9503600 επιλογή 2).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα καταστήματα εμπορίας ειδών τροφίμων να στηρίξουν την Κάρτα Αλληλεγγύης ώστε να βοηθηθούν συμπολίτες μας που έχουν άμεση ανάγκη από την αγορά βασικών αγαθών.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Κάρτα Αλληλεγγύης μπορούν να προμηθευτούν από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Δ/νση: Πλατεία Μοριχόβου 1, 5ος όροφος) την σχετική αφίσα του Υπουργείου προκειμένου να την αναρτήσουν στις προθήκες τους.

 
ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Πέμπτη, 20 Αύγουστος 2015 08:49

ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14/8/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1705Β - επισυνάπτεται στη παρούσα) η νέα υπ’ αριθμ. 761/13-8-2015 Απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σχετικά με τα νέα όρια για τις συναλλαγές με το εξωτερικό.

Με τη νέα απόφαση επιταχύνονται και διευκολύνονται οι σχετικές διαδικασίες και συγκεκριμένα:

• Αυξάνεται το μηναίο εγκριτικό όριο από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ ανά πελάτη.

• Καταργείται η διαφοροποίηση των εισαγωγικών επιχειρήσεων από τις λοιπές επιχειρήσεις.

• Δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων ενέγγυων πιστώσεων, εγγυητικών επιστολών κλπ.

• Τροποποιούνται σχετικώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το αίτημα της έγκρισης συναλλαγής.

Συγκεκριμένα :

Α) Το μηνιαίο εγκριτικό όριο της Ειδικής Υποεπιτροπής για συναλλαγές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ ανά πελάτη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγωγών και ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, προσαυξημένη κατά 20%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται απλοποιούνται και περιορίζονται πλέον και είναι τα εξής:

• Τιμολόγια και παραστατικά της συναλλαγής.

• Σχετική υπεύθυνη δήλωση του πελάτη για την συνδρομή των προϋποθέσεων και την μοναδικότητα της συναλλαγής.

Β) Το ως άνω μέγιστο μηνιαίο όριο δεν ισχύει για συναλλαγές ύψους έως και 10.000 ημερησίως ανά πελάτη, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εγκεκριμένων αυτών συναλλαγών ανά πιστωτικό ίδρυμα και ανά

εργάσιμη ημέρα δεν υπερβαίνει το 1/5 του ημερήσιου εγκριτικού του ορίου.

Γ) Τα αιτήματα που αφορούν νέες ενέγγυες πιστώσεις, νέες πιστώσεις σε αναμονή, νέες εγγυητικές επιστολές και νέες προθεσμιακές υποχρεώσεις από διακανονισμό αξιών προς είσπραξη που συνδέονται με εισαγωγές,

υποβάλλονται για έγκριση στην Υποεπιτροπή της Τράπεζας ή στην κεντρική Επιτροπή, μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής. Η έγκριση καλύπτει όλες τις παρεπόμενες με τη συναλλαγή πράξεις (τροποποίηση, εκτέλεση, πληρωμή) εφόσον δεν αυξάνεται το ύψος της συναλλαγής.

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε, επίσης, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1721Β – επισυνάπτεται στην παρούσα) η Υπουργική Απόφαση Γ.Δ.Ο.Π.0001133ΕΞ2015/Χ.Π. 252/17.8.2015, με την οποία επέρχονται 7 αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των capital controls.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της εν λόγω Απόφασης, επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέχρι του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ ειδικά για τις ανάγκες φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό δίδεται -υπό προϋποθέσεις- δικαίωμα μεταφοράς χρημάτων που φτάνουν και στις 8.000 ευρώ, από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Δίνει, επίσης, το δικαίωμα ανοίγματος νέου τραπεζικού λογαριασμού -χωρίς δικαίωμα ανάληψης- ειδικά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμη και για την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα μερικής ή πλήρους αποπληρωμής δανείου όχι μόνο με μετρητά ή με έμβασμα από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και με χρήματα τα οποία μπορούν να προέλθουν από την εκταμίευση άλλων δανείων. Τέλος, αμβλύνονται για τις Τράπεζες οι περιορισμοί της κίνησης κεφαλαίων και προστίθενται στις εξαιρέσεις τα χρηματικά ποσά που εισέρχονται από το εξωτερικό από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 64

Powered by NGN SOFTWARE @ 2010 Ε.Σ.Θ.