prosfores_1.png

 

topsa

 

agorabonuslogosmall

 

ΑΡΧΙΚΗ
Ο ΣYΛΛΟΓΟΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναζήτηση

 

esth_blog

 

find-us-on-facebook

Ε.Σ.Θ.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 19:27

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητάει

παράταση της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιστολή με την οποία ζητείται παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προς την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχσιόγλου και τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:  

«Κατά την πρόοδο της διαδικασίας λειτουργίας του νέου ΕΦΚΑ, έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ορθή συμπλήρωση και λειτουργία του μητρώου του Φορέα, την σύνδεσή του με το ΤΑΧΙS, την ηλεκτρονική ανίχνευση των εκκαθαριστικών από τους ενδιαφερόμενους και την καθυστέρηση αποστολής και παραλαβής των ταχυπληρωμών των ασφαλισμένων.

Όλα τα παραπάνω θέματα, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό σε πολλούς συναδέλφους εμπόρους, οι οποίοι θέλουν να είναι συνεπείς με την καταβολή της τρέχουσας δόσης τους, όμως κινδυνεύουν, χωρίς να είναι δική τους υπαιτιότητα, να είναι εκπρόθεσμοι και ως εκ τούτου να επιβαρυνθούν με τόκους ή να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί ή ακόμη και την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

Θεωρούμε ότι η οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε δεν επιτρέπει επιπλέον επιβαρύνσεις στον κλάδο μας. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να δοθεί παράταση για την καταβολή της πρώτης εισφοράς του νέου έτους, μέχρι τέλος Μαρτίου 2017.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας εκατοντάδες επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι το κράτος αφουγκράζεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν,  σας καλεί να κάνετε αποδεκτό το αίτημά μας, ώστε να δοθεί μια ανακούφιση στην ανησυχία του Έλληνα εμπόρου.»

 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 14:16

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΜΗ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δημοσίευσε την υπ’ αριθμ. 89/31-1-2017 εγκύκλιο στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Συγκεκριμένα:

$11.    Υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η’ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».

$12.    Στην προθήκη του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από την κάθε επιχείρηση. Ενδεικτικά, αναφέρονταιοικατηγορίες VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.

Περαιτέρω, καλό είναι, ακόμη και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν POS, να αναρτήσουν σήμα στο οποίο να αναγράφεται ότι «ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΚΟΜΑ POS». Βεβαίως, ενδεχομένως αυτό να πρέπει να αλλάξει σύντομα, καθώς αναμένουμε την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ο νόμος 4446/2016, η οποία θα καθορίσει ποιοι κωδικοί ΚΑΔ έχουν τελικά την υποχρέωση να τηρούν POS και ποιοι όχι, οπότε, κατ’ ακολουθία, ακόμη και αυτοί που δεν διαθέτουν σήμερα POS, μπορεί εντέλει να υποχρεωθούν να το προμηθευτούν.

Η παραπάνω υποχρέωση των καταστημάτων, ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με το νόμο 4446/2016.

Τις επόμενες μέρες, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα παραλάβει σχετικά σήματα που έχει σχεδιάσει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπό τη μορφή αυτοκόλλητου, τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν τα μέλη του Συλλόγου μας, εφ’όσον το επιθυμούν. Όταν θα έχουμε στα γραφεία του Συλλόγου μας τα σχετικά σήματα, θα σας ενημερώσουμε εκ νέου, με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μέχρι τότε, τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένες τις πινακίδες που αναφέρονται στη υπ’ αριθμ. 89/31-1-2017 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ATTICA BANK
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 19:14

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ POS ΑΠΟ ΤΗΝ AtticaBank

( Η προσφορά ισχύει για τα μέλη του Ε.Σ.Θ. καθώς και για τα νέα μέλη που θα εγγραφούν στον Ε.Σ.Θ.)

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας στήριξης των μελών του, απευθύνθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να πάρει προσφορές για τερματικές συσκευές POS.

Η AtticaBankανταποκρινόμενη στο παραπάνω αίτημα, δίνει, αποκλειστικά για τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, την παρακάτω προσφορά, με την προϋπόθεση ότι θα ανοιχτεί «Επαγγελματικός Λογαριασμός» εξυπηρέτησης αποκλειστικά για POS, στην AtticaBank:

$11)   ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ POS

$1o   Οι  τερματικές συσκευές EFT/POS και η πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Εμπόρου της Attica Bank αποδέχονται όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές  κάρτες VISA & MASTERCARD  με την χρήση των οποίων παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης:

$1-          Συναλλαγών αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών

$1-          Συναλλαγών αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών με δόσεις

$1-          Παροχή υπηρεσίας ανοιχτής πληκτρολόγησης

$1-          Ακύρωσης συναλλαγών

$1-          Ταχύτητα και ασφάλεια στην εξυπηρέτηση συναλλαγών

$1-          Παρακολούθησης συναλλαγών μέσω e-banking

$1-          Δωρεάν τεχνική υποστήριξη

2)  Για κάθε είσπραξη που θα διενεργείται μέσω των EFT/PO, θα παρακρατείται προμήθεια που θα  ανέρχεται σε 0,85% επί του ποσού κάθε ολοκληρωμένης και επιτυχημένης συναλλαγής.

$1o   Κάθε επιτηδευματίας/επιχείρηση, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, θα καταβάλει στην Τράπεζα το ποσό των εννέα ευρώ (€ 9,00) ανά pos, πλέον Φ.Π.Α. μηνιαίως, ανά τερματική συσκευή, ως διαχειριστικό κόστος (από το 2ο έτος και μετά) για τη δυνατότητα χρήσης του τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμής (EFT/POS), ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ το σύνολο των συναλλαγών υπολείπεται των δέκα  χιλιάδων ευρώ (€ 10.000) ανά έτος και ανά επιτηδευματία/επιχείρηση, τον εκάστοτε αντίστοιχο μήνα υπολογισμού της ως άνω αμοιβής.

$1o   Η διαδικασία υλοποίησης της συνεργασίας με τα μέλη ακολουθεί τα παρακάτω βήματα :

$1§  Υποβολή στο κατάστημα της AtticaBank σχετικού αιτήματος για τη συνεργασία και την τοποθέτηση συσκευής EFT/POS  από κάθε μέλος του Συλλόγου.

$1§  Επεξεργασία του αιτήματος. Η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης του αιτήματος οποιουδήποτε μετόχου εφόσον η ίδια κρίνει ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση της υπηρεσίας.

$1§  Τελική απάντηση

$1§  Τοποθέτηση συσκευής EFT/POS

Επίσης τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου εκτός από την τοποθέτηση της συσκευής EFT/POS (μετά την έγκριση της συνεργασίας από την Τράπεζα) θα έχουν τις παρακάτω δυνατότητες μέσω της υπηρεσίας e-banking της AtticaBank, χωρίς χρέωση :

$1·         Ασφάλειας των πληροφοριών σύμφωνα με το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης  SSL 128bit

$1·         Άμεσης  πρόσβασης  στην Attica  Bank  24  ώρες  7 ημέρες

$1·         Ηλεκτρονικού  statement  λογαριασμού

$1·         Πληρωμής  εργοδοτικών εισφορών ΙΚΑ

$1·         Πληρωμή  ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ

$1·         Πληρωμή ΦΠΑ, και λοιπών βεβαιωμένων οφειλών

$1·         Πληρωμή μισθοδοσίας

$1·         Πληρωμή προμηθευτών, ή συνεργατών

$1·         Εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.α. είτε μέσω πληρωμών είτε μέσω πάγιων εντολών.  

$1·         Πληρωμές πιστωτικών καρτών της Τράπεζάς μας ή άλλων Τραπεζών

$1·         Μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών

$1·         Πλήρους και ευέλικτης διαχείρισης, άμεσης ενημέρωσης και παρακολούθησης όλων των καθημερινών τραπεζικών  συναλλαγών

$1·         Εξουσιοδότησης  σε  όσα  στελέχη του , απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του

$1·         Μείωσης  του  κόστους  συναλλαγών  (προμήθειες – έξοδα)

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το κόστος αποστολής εμβάσματος μέσω sepa διαμορφώνεται  από  0,30  έως 3

Επιπλέον, η Attica Bank παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

 

  • δυνατότητα συναλλαγών μέσω της εταιρείας CARDLINK 
  • δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών, καθώς όλα τα τερματικά μας είναι πιστοποιημένα με την εν λόγω υπηρεσία.

 

Μέσω των τερματικών cardlink, δίνεται η δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού pin pad.

Η προσαρμογή της συγκεκριμένης συσκευής (External contactless reader) στα pos, δίνει την δυνατότητα επέκτασης του πληκτρολογίου χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση του πελάτη κοντά στο χώρο του τερματικού προκειμένου να πληκτρολογήσει τον κωδικό του ή να περάσει την κάρτα (για τις ανέπαφες συναλλαγές).

Το κόστος ενοικίασης της συσκευής ανέρχεται στα 24,18 € (μαζί με το ΦΠΑ) ανά εξάμηνο.

 Η Cardlink σε επικοινωνία με τον έμπορο αναλαμβάνει την διεκπεραίωση και αποστολή της  παραγγελίας καθώς και την έκδοση του τιμολογίου.

Προκειμένου να έχετε τις παραπάνω παροχές, θα πρέπει να προσκομίσετε στην AtticaBank σχετική ΒΕΒΑΙΩΣΗ μέλους, την οποία θα λάβετε από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου  Θεσσαλονίκης (Πλατεία Μοριχόβου 1, Λαδάδικα, 5ος όροφος).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Συλλόγου (αρμόδια επικοινωνίας κα Σμαράγδα Χαϊλαρίδου) στα τηλ. 2310547887, 2310538790.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017 17:39

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ

 

Με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων - δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Απώτερος στόχος είναι η τροφοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με πλήρη και ολοκληρωμένα στοιχεία που αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, μέσω στοιχείων που θα μεταβιβάζονται από τους παρόχους πληρωμών, δηλαδή -ως επί το πλείστον- τις Τράπεζες.

Σε συνέχεια της ανωτέρω ρύθμισης, με την παρ. 3 του άρθρου 65 του ως άνω νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι θα καθοριστούν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, οι επιχειρηματίες που υποχρεωτικά θα δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής βάσει των κύριων ΚΑΔ, η προθεσμία συμμόρφωσής τους με την προμήθεια των μέσων, οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στις Τράπεζες, καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η προβλεπόμενη ΚΥΑ που, δυνητικά και βάσει της εξουσιοδοτικής διάταξης, μπορεί να ορίσει ως υπόχρεες επιχειρήσεις αποδοχής καρτών όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα εκδοθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα  με το άρθρο 66 του αυτού ως άνω νόμου 4446/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.  Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Δεδομένων αυτών, από την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες.  Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι.

Θυμίζουμε τέλος ότι, με το άρθρο 62 παρ. ιη΄ του παραπάνω νόμου, θεσπίστηκε ο «Επαγγελματικός Λογαριασμός» των επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου.  

 
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 17:14

 

Κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπουργική απόφαση με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, είχε προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, μαζί με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καθώς και με εμπόρους της Θεσσαλονίκης, αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, βάσει της οποίας καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Από την πρώτη στιγμή, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν αντίθετος με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, το τελευταίο ανάχωμα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν. Με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους. Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας.

Μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο καθεστώς. Να μην παραβλέπουμε, όμως, και το γεγονός ότι η μονοπώληση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ολιγοπωλίου, στη μετακύλιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων και γενικότερα στην επικράτηση τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας χωρις την δυνατοτητα εναλλακτικης λύσης..

Η μετατροπή της Κυριακής σε «καθημερινή» ακυρώνει τη μόνη ημέρα ¨ξεκούρασης¨ που απομένει στον Έλληνα, την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις μόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν απομείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας.

 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΣΘ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΓΕΝΙΚΑ
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 09:40

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος και με βάση τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν θα επεκτεινόταν ή όχι και στην υπόλοιπη χώρα.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013, ήτοι τη λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα οκτώ Κυριακές τον χρόνο και τη δυνατότητα λειτουργίας μικρότερων καταστημάτων, που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, περισσότερες Κυριακές, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

 

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 75

Powered by NGN SOFTWARE @ 2010 Ε.Σ.Θ.